Monday, February 1, 2010

Lectii de viata

Sambata la tineret ne-au pus un video care defapt era o emisiune de la televizor in care Samanta Villar, o jurnalista, a mers 21 de zile in Morococala - o comunitate minera din Bolivia la 4.500m inaltime. Acolo persoanele au trait mereu din ceea ce castiga in mina. Statul Bolivian a abandonat aceste mine atunci cand au incetat sa mai aduca profit. Marlen este singura femeie, din toata cumunitatea caruia ii este permis sa lucreaza in acea mina de cand sotul ei acoholic si-a abandonmat locul de munca.
"...Pentru ca nu este acelasi lucru sa povesti si sa traiesti, voi trai viata din mina timp de 21 de zile" - Samanta 
Samanta a experimentat ceea ce inseamna sa locuiesti in Morococala, unde totul este restrictionat, chiar si apa contaminata pe care o au cei de acolo vine la 2 zile si dureaza doar 1 ora pe zi, iar munca in mina nu este tocmai usoara. Cei din Morococala, ca sa faca fata situatieti traiesc pe baza de frunze de coca, acohol pur si tutun, mai ales cei ce lucreaza in mina. La intrarea in mina este un loc special amenajat unde lucratorii se opresc si fumeaza, mesteca coca si beau din acel alcohol. Mai presus de totate in acel "salon" subteran exista un loc special amenajat pentru "Tipul", unde lucratorii ii pregatesc un ritual special lasand acolo alcohol, coca si tutun. "Tipul" este ca parte din familie si nu este nimeni altul decat Diavolul caruia ii cer dreptul de a lucra in iadul lui. Practic cei de acolo se drogheaza ca sa poata lucra in acea mina.
Marlen lupta singura in acea mina pentru cei 5 copii si pentru a putea trai. Conditiile de viata in Morococala sunt extreme.
Marlen afirma ca nu stie ce inseamna FERICIREA. Povestea ei lasa mult de gandit. Se sacrifica pentru 380 bolivieni pe luna (aproximativ 31€) pentru copii ei ca sa aiba un viitor mai bun. Marlen este o curajoasa, nu este usor sa lucrezi intr-o mina si sa ai prezent faptul ca poti ramane acolo in orice clipa.

Cu toate acestea, ma gandeam la cei de acolo, oare s-au intebat vreodata daca exista Dumnezeu? A existat cineva care sa le spuna ca Dumnezeu intradevar exista?
Povestea celor de acolo te pune pe ganduri sau poate te provoaca sa nu te mai plangi de orice lucru micut sau nu prea insemnificant, de casa unde locuiesti, de mancarea pe care o mananci sau de locul de munca.
Si inca un lucru: ... poate ca in Morococala intarzie cineva sa le spuna ca exista Dumnezeu, ca tutunul, frunzele de coca si acoholul nu sunt unica iesire, dar celor din jurul nostru?
Suntem responsabili ca cei cu care avem contact sa stie ca Dumnezeu intradevar exista, iar exemplul si comportamentul nostru este cel mai direct mod de a afirma existenta Lui.

Cand a plecat Samanta de acolo, plangand a spus ca nu poate sa faca nimic pentru Marlen si cei de acolo.
Noi, da, putem face ceva, ne putem ruga pentru ei. Iar daca esti un misionar curajos poti merge acolo sa ii ajuti personal.

M-am bucurat cand am aflat ca un proiect la care sunt acum implicati Newsboys este sprijinirea caritabila a luptei impotriva saraciei extreme din Mexic. Atat Mexic cat si  multe alte tari din America de Sud sunt in conditii extreme de saracie.

No comments:

Post a Comment

Iti multumesc pentru comentariu!